Heel erg boos

Wat nu als je een keer heel erg boos bent? Je weet niet precies waarom. Vanochtend toen je opstond voelde je je nog helemaal oké. Wat is er dan opeens mis gegaan? Zal het komen doordat je terug naar boven moest rennen omdat de broodtrommel leeg bleek te zijn? En laat het brood nu net helemaal op zolder in de vriezer liggen? En je had nog zo gevraagd of diegene die het laatste broodje pakt de trommel ook weer aanvult. Dat maakt elk mens toch boos?! Je had grote trek en had echt geen zin om naar boven te rennen (en weer terug, niet te vergeten!). Zal het ook komen omdat je nog even snel op je mobiel keek en zag dat je trein vertraging had (lees: weer eens!). Na jaren ben je onderhand toch wel gewend dat treinen nu eenmaal regelmatig vertraging hebben? Natuurlijk niet, dit went nooit! En als je ergens aan went wordt het heus niet minder storend? Het moet haast ook wel komen doordat je naar de schuur liep en alle fietsen tegen jouw fiets aan stonden, zodat je een half uur nodig had om je fiets uit de schuur te halen. Hoe vaak heb je niet gevraagd of de kinderen hun fiets rechtop willen zetten, zodat iedereen fatsoenlijk bij zijn fiets kan? Gevraagd? Misschien heb je het zelfs wel een paar keer geschreeuwd. Of zal het toch komen omdat je, eindelijk weer thuis, struikelde over de kinderschoenen die kriskras door de gang lagen. Hoe is het toch mogelijk dat ze die enorme Schoenenkast die je gekocht hebt over het hoofd zien? Wacht! Het komt zeker weten doordat je uitgeput aan het eten begonnen bent na een hele dag werken om vervolgens naar je tieners te kijken die met lange tanden hun eten op aten. En toen je lekker op de bank wilde gaan zitten om je favoriete serie te kijken bleek dat je even vergeten was dat je om 20 uur op school van je kind moest zijn voor een ouderavond. Weet je, ik denk dat je precies weet waarom je boos bent. Niet door 1 ding, maar gewoon omdat er soms zoveel dingen achter elkaar gebeuren. En boos zijn is prima, zolang je weet hoe je hiermee omgaat. Boos zijn helpt je vaak om je grenzen af te bakenen, te weten wat jij nog fijn vindt, te weten wanneer jij echt even op de rem moet stappen. En weet je wat dan zo lekker is? Dat je na de ouderavond languit op de bank neer ploft. Dat je zoon of dochter je nog even een knuffel komt geven voor het slapen gaan. En dan gaat de deur achter hem of haar dicht. En daar zit je dan alleen of met je partner na te genieten van weer een hectische dag uit het leven van je gezin. En ineens weet je niet meer waarom je ook alweer zo boos was. De rust is terug, er is weer ruimte in je hoofd en ontspanning in je lichaam. ? Herkenbaar?

En wat zou je kunnen helpen: een agenda bijhouden waarin je dingen die ‘moeten’ invult. Vervolgens kijk je hoeveel ruimte er overblijft voor de dingen die je graag wilt doen. Is deze laatste ruimte te weinig kijk dan eens of je de moet-afspraken hier en daar kunt verschuiven zodat er meer ruimte ontstaat. En kijk ook eens kritisch naar de moet-afspraken. Sommige dingen kun je aan een ander overlaten of mag je best een keer overslaan. Leuke dingen doen helpt je om het minder leuke van een dag beter aan te kunnen, zo blijf je mooi in balans. Veel succes ermee.

Leave a Reply