Sfeergevoelig

Als kind was ik al zeer sfeergevoelig. Zo kon ik me makkelijk aan verschillende sferen aanpassen. Waren mensen in mijn omgeving druk dan zette ik een tandje bij en overschreeuwde ik zelfs de hardste spreker. Was er in mijn omgeving één en al rust? Ook ik gedroeg me dan op een rustige manier, ik praatte rustiger en zachter, ik ging als het ware iets meer naar binnen, was met mijn fantasieën bezig, genoot van het lezen van een boek of van het schrijven van verhalen. Het nadeel van mijn sfeergevoeligheid was dat ik erg kon schrikken van een voor mijn gevoel onveilige sfeer. Je kunt je voorstellen wat er gebeurde als er ruzie om me heen ontstond. Ik voelde me direct onveilig en mijn neiging was de ruzie onmiddellijk de kop indrukken of zo hard mogelijk wegvluchten uit de situatie. Ik kwam erachter dat het voor mij belangrijk is me veilig te voelen. En wat betekent dit dan? Veilig voelen betekent voor mij gezien, gehoord, gerespecteerd worden. Eigenlijk voel ik me veilig als ik het gevoel heb te mogen zijn wie ik ben. Dat mensen me horen, zien en begrijpen. En met begrijpen bedoel ik niet dat mensen alles wat ik doe nou akkoord moeten vinden, of alles wat ik doe moeten snappen. Met begrijpen bedoel ik dat mensen snappen dat ik mijn keuzes op mijn eigen manier maak, dat mensen hierover niet oordelen (veroordelen) dat ik alle ruimte krijg om hiervan te leren en te groeien op mijn eigen manier. En zo was de naam voor mijn eigen coachingspraktijk al snel gevonden: Horen Zien & Begrijpen. Ik wil in mijn praktijk namelijk voor een periode meelopen met ouders en kinderen. Ik geloof ik hun eigen kracht en kwaliteiten en ik wil ze helpen deze voor zichzelf (weer meer) zichtbaar te maken. En dit doe ik door ze te horen, te zien en tot slot begrip te hebben voor hun eigen manier van zijn en ontwikkelen.

Even terug naar mijn sfeergevoeligheid. Nog altijd kan ik meebewegen met mijn omgeving. Het grote verschil is dat ik nu bewust kies welke sfeer ik opzoek, in welke sfeer ik wil blijven of welke sfeer ik juist wil vermijden. Ik ben gek op een gezellige drukke levendige sfeer. Ik ben dol op tijd doorbrengen met vrienden. In zo’n sfeer kan ik helemaal opgaan, druk babbelend, veel lachen, veel humor, veel beweging. Na een halve dag mijzelf zo volledig gegeven te hebben kan ik echter enorme behoefte hebben aan rust. Rust betekent voor mij met mijn gezin zijn of met mijn moeder of zus zijn, mijzelf even afsluiten van de wereld. En ook dan wordt er natuurlijk gelachten, gepraat, gefilosofeerd en kan ik heus wel eens druk uit de hoek komen. Het verschil is dat de prikkels in deze setting minder heftig bij me binnenkomen, het voelt als zo eigen dat ik hier als het ware rustiger mee om kan gaan. Ik denk dat dit vooral komt omdat deze prikkels zo bekend voor me zijn dat ze geen overprikkeling bij me veroorzaken. Althans in de meeste gevallen niet. In alle eerlijkheid: een ruzie met mijn man veroorzaakt een zeer vervelende prikkel, maar ook dit hoort in ons geval bij het nader tot elkaar komen en bevordert ons groeiproces. Ik heb echter wel geleerd hoe ik beter met mijn sfeergevoeligheid om kan gaan. Ik ben niet meer bang voor een boze reactie van een ander. Misschien komt dit omdat ik boosheid nu ook bij mijzelf toesta. Het komt zeker doordat het me nu lukt om niet mee te bewegen in de boosheid, maar deze bij de ander te laten. Zo helpt het mij om de ene keer bewust even uit een situatie te stappen en de andere keer juist op geduldige wijze mijn mening kenbaar te maken en tegelijk die van de ander te blijven respecteren. Regelmatig de rust op te zoeken na een actieve week is iets wat me altijd goed doet.

Met bovenstaande gedachten in mijn achterhoofd ben ik mijn eigen praktijk gaan inrichten. Ik wilde iets neerzetten waar ik me veilig en thuis zou voelen en waarin mijn cliënten een soortgelijk gevoel zouden kunnen ervaren. Ik wilde warme kleuren omdat dit mijn passie uitstraalt voor alles wat warmte en kleur in mijn leven brengt. Ik wilde hout omdat dat voor mij aarden en loslaten betekent. Ik wilde klein en knus omdat dat voor mij geborgenheid en veiligheid betekent. En tot slot wilde ik creatieve materialen omdat ik hiermee uiting aan mijn gevoel kan geven en het mijn denken vrij maakt. Zo mooi om van mijn cliënten terug te horen dat ze een oase van rust ervaren zodra ze binnen staan en de deur van mijn praktijk dichtgaat. Ik wil jullie graag meenemen in een kleine impressie van mijn praktijk.

Horen Zien & Begrijpen is gevestigd in een sfeervolle ruimte in Krommenie, Zaanstad. Voor de deur trek je je schoenen uit en (als je wilt) warme sloffen aan. Je treedt binnen in een prachtige houten praktijk, waardoor de sfeer gelijk natuurlijk, warm en welkom aanvoelt. Mijn handpoppen Evi & Floki helpen mij om kleuters zich tijdens de training veilig te laten voelen. Oudere kinderen en tieners kunnen kiezen uit een scala aan (creatieve) hulpmiddelen. Voor ouders staat er altijd een kop koffie/thee klaar en voor kinderen thee/limonade. Je kunt kiezen om aan tafel te zitten of in fauteuils of je zakt lekker weg in de grote zitzak. Door zonder oordeel te luisteren naar wat jullie nodig hebben stem ik mij af op jou en je kind. In deze fijne veilige sfeer gaan we samen kijken naar wat jullie nodig hebben om (weer) verder te groeien. Voor alle kinderen, tieners en ouders uit de Zaanstreek en omgeving is er wel een plekje bij Horen Zien & Begrijpen, of je nu (hoog)sensitief, gemiddeld sensitief of laag sensitief bent.

Ik vertel je graag wat de mogelijkheden zijn tijdens een vrijblijvend telefonisch gesprek van een half uur. Ik kijk ernaar uit om je te ontmoeten.

Leave a Reply